Spørgsmål & svar om GØL pølser

Q&A

Hvorfor er røde pølser røde? Hvor mange pølser pr. person? Er GØL pølser glutenfri? Hvordan koger man røde pølser? Her på siden har vi samlet generel information samt en række svar på de spørgsmål, vi oftest får stillet, så du kan finde svar på alt det, du gerne vil vide om GØL pølser.

 

Find spørgsmål og svar herunder eller gå evt. direkte til sektionen med generelle spørgsmål vedrørende pølser, produkterrelaterede spørgsmål eller spørgsmål vedrørende tilberedning af pølser.

Generelt om pølser

Den røde hotdogpølse er en klassiker og stor favorit herhjemme, men hvorfor er pølserne røde, og hvor får røde pølser deres farve fra?

Den røde pølse er oprindeligt en Wienerpølse (brun pølse), men fænomenet røde pølser opstod, da man fandt på at overhælde de daggamle pølser med rød farve, for at give dem et mere indbydende udseende. Det samme var tilfældet i Danmark i 1930’erne, da Danmark var fattigere. I Kødbyen i København samlede man de varer, som var ved at blive for gamle eller en smule tvivlsomme. Man overhældte dem med rød farve, og solgte dem til den fattigste del af befolkningen.

Efterhånden blev de røde pølser de mest populære, og pga. populariteten blev de mere og mere almindelige. Det er dog heldigvis længe siden, man farvede tvivlsomt kød rødt.

Oprindeligt blev farven kunstigt produceret, men i 1981 blev det det forbudt, og det blev ligeledes ulovligt at kalde en rød pølse for Wienerpølse. I dag kalder man det en Hotdogpølse.

I dag anvendes et helt naturligt farvestof kaldet carminer (E 120). Farven kommer fra cochenillus, som er en speciel bladlus, der kun lever på én bestemt type kaktus i Mellem- og Sydamerika. Farvestoffet ekstraheres fra de tørrede hun-lus via en vandig opløsning. Det er kun hun-lusen, der producerer den unikke røde naturfarve. Farven er et naturligt og fødevaregodkendt farvestof, som bruges i fødevarer, men det anvendes eksempelvis også i kosmetik og til farvning af tekstiler.

GØLs røde hotdogpølser får deres kendte røde farve ved en kombination af det naturlige farvestof carminer (E 120) og det naturlige farvestof annattoekstrakter (E160b(ii)), som er udvundet af frø fra busken annatto.

Udover farven er der ofte ikke den store forskel på en Hotdogpølse og Wienerpølse.
Se mere i afsnittet ”Hvorfor er røde pølser røde?”

Wienerpølser stammer som navnet angiver oprindeligt fra Wien, mens Bayerske pølser oprindeligt stammer fra Bayern. I dag går de to typer dog mere eller mindre under samme betegnelse, og der vil ofte ikke være den store forskel på de to.

Til pølsefremstilling anvender man oftest naturtarm som lammetarm og grisetarm, men nogle anvender en kunsttarm i form af kollagentarm/proteintarm.

Lammetarme er tynde og fine og anvendes oftest til pølsetyper som Hotdog, Wiener, Brunch- og Grillpølser.
Grisetarme er derimod en smule tykkere og større end lammetarme, og de egner sig derfor godt til de større pølser som Frankfurtere.

Proteintarme eller kollagentarme er fremstillet af kollagenfibre fra okse eller gris. Da de er fremstillet mekanisk, kan de laves mere ensartet i udseende og størrelse. Proteintarme/kollagentarme er ofte mere varmepåvirkelige end naturtarme og skal tilberedes med lidt mere forsigtighed.

Vi bruger udelukkende naturtarme til vores GØL pølser. I ingredienslisten kan du altid se, hvilken tarm der bruges til det enkelte produkt.

Pølser kan sagtens fryses, og det kan forlænge holdbarheden og samtidig være en god måde at nedbringe madspild på. Ved nedfrysning kan der imidlertid ske en lille ændring i smag og konsistens. Vi anbefaler derfor, at pølserne bruges indenfor 2-3 måneder.

Pølser har generelt en kortere holdbarhed ved frysning pga. fedtindholdet. Jo højere fedtindhold jo kortere kvalitetsmæssig holdbarhed, da fedt hurtigere kan blive harsk. Pølserne kan godt spises, selvom de har ligget længere tid end den anbefalede, men kvaliteten og smag kan blive forringet.

Pølser bør ikke genindfryses efter optøning, med mindre de er tilberedt på ny i fx en gryderet eller pølsehorn.

Find evt. inspiration til opskrifter med GØL pølser her.

Afhængig af pølsetype, så består de traditionelle pølser oftest af en fars lavet af grisekød, oksekød eller en kombination rørt sammen med krydderier og stoppet i en tarm.

Vores GØL pølser, som du finder i butikkerne, produceres på vores nordjyske pølsemageri i Svenstrup i Nordjylland. Her fremstiller vores dygtige pølsemagere dagligt flere tusinde pølser, og det sker efter stolte håndværksmæssige traditioner. GØL pølser er lavet af gode råvarer og udskæringer, som efter vores mening kvalitetsmæssigt er de bedste, og giver de bedste GØL pølser. Vi anvender altid kun dansk grisekød og udskæringer, fortrinsvis fra forenden af grisen, som fx bov og kæbesnitter.

Processen for produktion af GØL pølser er underlagt strenge kvalitetsprocedurer hele vejen igennem fra modtagelse af kødet til produkterne sendes ud til vores kunder.

Pølseproduktionen starter med, at kødet hakkes og røres til en fars. Farsen krydres med vores egne krydderiblandinger, som er udviklet specielt til hver enkel variant, så de opnår den unikke og gode GØL-smag. Farsen stoppes herefter i en naturtarm fra enten gris eller lam. Det er med til at give det sprøde skind og en pølse med knæk. Læs mere i afsnittet ”Hvilken tarm kan bruges til pølser?”.

Pølserne hænges på stativer, hvor de kort tørrer. Herefter køres de ind i vores koge og røgeovne, hvor pølserne koges og nænsomt røges over bøgeflis. Til sidst pakkes pølserne i emballage, og sendes ud til butikkernes kølediske.

Pølser er et hit som natmad eller ”skrub af mad”. Der er intet, der slår en klassisk hotdog som afslutning på en festlig dag/aften, eller til at give energi til at feste til den lyse morgen.

Men hvor mange pølser skal man beregne pr. person?
Mængden afhænger selvfølgelig af mange ting, som bør tages med i beregningen. Overvej derfor følgende;

  • Hvornår serveres natmaden – er det tidlig middag eller en sen aftenfest?
  • Hvad er den øvrige menu?
  • Hvor aktive er folk efter hovedmenuen – er der dans/underholdning vs. stillesiddende taffel?
  • Gæsternes generelle appetit – er de inviterede småt-spisende/godt-spisende?

Som hovedregel anbefaler vi, at du beregner 2 hotdogs pr. person i gennemsnit. Nogle gæster vil spise mere og andre mindre, men det afhænger af ovenstående faktorer.

Serveres pølserne m. brød og dyppelse i stedet for som hotdogs, anbefaler vi, at du beregner 1½-2 brød pr. pølse. Der går lidt mere brød til denne servering.

Står der fx pølsebrød eller minipizzaer på menuen til natmad, så beregn omkring 200-300g pr. person.

Det kan være en god idé at oplyse gæsterne om, at du vil servere natmad samt oplyse et ca. tidspunkt for hvornår.

Du kan altid finde Bedst før-datomærkningen på emballagen. Holdbarheden på GØL pølser er 5 dage efter åbning , hvis du opbevarer dem efter instruktionerne.

Produktrelateret

Ja, alle vores GØL pølser kan spises direkte fra pakken uden tilberedning, fordi de er kogte og røgede.

Det vil fremgå af ingredienslisten såfremt der er anvendt farvestof i vores GØL pølser. Vi anvender selvfølgelig kun naturlige og fødevaregodkendte farvestoffer i vores GØL pølser.
Se evt. mere under afsnittet; ”Hvorfor er røde pølser røde?”

Allergener vil fremgå af ingredienslisten markeret med fed, hvis det indgår i produktet.

Alle GØL pølser er produceret uden tilsat gluten. Gluten er på EU's liste over allergener, der skal deklareres og fremhæves i ingredienslisten, så det vil altid fremgå af ingredienslisten markeret med fed, hvis det indgår i produktet.

GØL pølser er kendt for kvalitet og gode råvarer. Derfor anvender vi kun naturtarme til vores GØL pølser, for vi mener, det er et kvalitetsstempel. Vores tynde pølser som Brunchpølser, Hotdog-, Wiener- og Grillpølser er produceret i lammetarm, mens vores tykke pølser som vores Frankfurter-typer er i en grisetarm. Du kan opleve en lille variation i udseende og tarmtykkelse, da det er et naturprodukt, men det er helt naturligt. I ingredienslisten kan du altid se, hvilken tarm der er brugt til de enkelte produkter.

Antallet af kalorier i en pølse er individuelt fra produkt til produkt og fra mærke til mærke.
Du kan altid finde ingredienslisten samt næringsindhold til vores produkter på emballagen eller på vores website under det enkelte produkt her.

Vægten på en pølse kan variere meget fra produkt til produkt samt fra mærke til mærke. Du vil altid kunne finde vægt og antal pølser på emballagen på de enkelte GØL pølser.

Vi tilbyder et stort udvalg af GØL pølser, men nogle af vores varianter findes kun i butikkerne i grillsæsonen, hvor pølsesortimentet oftest er størst.

Du kan se, om et produkt er en sæsonvare her.

GØL Vidste du at..?
GØL tilberedningstip

TILBEREDNING

Faktisk kan alle vores pølser spises kolde direkte fra posen uden tilberedning, da vores GØL pølser allerede er kogte og røgede over bøgeflis.

Ved tilberedning af pølser er den optimale kernetemperatur ifølge os 75⁰C.
Overstiger pølsens kernetemperatur 80⁰C vil farsen i pølsen udvide sig, og pølsen vil ”gå ud af sit gode skind” og sprække.

Det er ikke nødvendigt at for-koge GØL pølser før tilberedning på eksempelvis pande eller grill. Alle vores GØL pølser er allerede kogte og røgede.

Vores GØL Hotdog- og Wienerpølser er klassiske kogepølser, som normalt tilberedes ved kogning, men de kan også sagtens tilberedes på anden vis som fx pande eller grill.

Læs evt. mere om tilberedning af pølser i vores tilberedningsguide.

Vi har testet og samlet forskellige tilberedningsmetoder og tips til dig, der godt kunne bruge lidt vejledning.
Læs mere om kogning af pølser samt find gode tips i vores  tilberedningsguide.

Vi har testet og samlet forskellige tilberedningsmetoder og tips til dig, der godt kunne bruge lidt vejledning til, hvordan man steger den perfekte pølse uden den sprækker. Læs mere om pandestegning af pølser her.

Vi har testet og samlet forskellige tilberedningsmetoder og tips til dig, der godt kunne bruge lidt vejledning.
Læs mere om grill af pølser samt find gode tips og tricks her i vores tilberedningsguide

Læs mere om stegning og grill af pølser over bål her

Vi har samlet tips og vejledning til tilberedning af pølser i ovn her.

Du kan godt varme pølser i mikroovnen, men det er ikke en metode vi vil anbefale. Den hurtige varmepåvirkning kan nemt få pølserne til at sprænge - så vær varsom med metoden.

Du kan sagtens koge GØL pølser direkte fra frost. Du skal imidlertid være opmærksom på, at vandet vil nedkøles markant, når de frosne pølser lægges i. Tilberedningstiden forlænges derfor, når pølserne koges direkte fra frost.
Læs mere om kogning af pølser her.